Expertise van Jaap Brink en Albert Bakker

Het samengaan van verduurzamen en geld verdienen.

Zonnepanelen, iedereen praat er tegenwoordig over. Hernieuwbare energie is een enorm hot topic, maar wat kost nou zoiets en wat heeft u er echt aan? Is het niet veel duurder dan gewone energie? En is het niet verstandiger om geld te investeren in een nieuwe machine? De bank ziet u aankomen, daar krijgt u toch nooit financiering voor?

Deze vragen worden vaak gesteld aan Jaap Brink en Albert Bakker, werkzaam bij afdeling Advies van Profinis Accountants & Adviseurs. Zo kwam ook het bedrijf Gebr. Kramer/Isola Fish met de vraag of een dergelijke investering verstandig en rendabel zou zijn. Jaap en Albert verdiepten zich hier samen in en ontwikkelden een rekenmodel waaruit de financiële uitwerking van een dergelijke investering zichtbaar werd.


Gebruik, oppervlakte en financiering

Bij het overwegen van een investering in zonnepanelen zijn er drie dingen belangrijk: gebruik, oppervlakte en financiering. Allereerst wilt u de opgewekte stroom natuurlijk zo optimaal mogelijk benutten voor de exploitatie van uw bedrijf. Zo bespaart u energiekosten, waar anders energiebelasting over moet worden betaald.

Hoeveel zonnepanelen kun je kwijt? In geval van Gebr. Kramer/Isola Fish was de oppervlakte zelfs voldoende om een derde van de energiekosten te dekken.

Daarnaast is de oppervlakte van belang. Hoeveel zonnepanelen kun je kwijt? En past dit bij de exploitatie en dus het gebruik van je bedrijf? In het geval van Gebr. Kramer/Isola Fish was de oppervlakte bijvoorbeeld voldoende om een derde van de energiekosten te dekken.


Financieringsmogelijkheden

Het is altijd fijn om met eigen middelen zo’n project te starten. Het is echter niet altijd mogelijk of wenselijk om dit te doen. Vanwege lage rentes en marktomstandigheden kan het toch interessant zijn om de financiering door een bank of derden te laten verrichten. Naast de bank zijn er diverse partijen die bereid zijn om dergelijke projecten te financieren. Een derde mogelijkheid van financiering is het aantrekken van subsidie. Wanneer u een kleinverbruiker bent kunt u gebruik maken van de energie-investeringsaftrek.

Voor grootverbruikers is de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) een interessante faciliteit. Deze faciliteit houdt in dat de overheid bijdraagt aan een deel van de kosten die gemaakt moeten worden om over te schakelen naar hernieuwbare energie. Dit geldt niet alleen voor zonne-energie maar bijvoorbeeld ook voor windenergie of biomassa.


Snel terugverdienen

Uiteindelijk was het mogelijk om bijna 1600 zonnepanelen te installeren op het dak van Gebr. Kramer/Isola Fish. De terugverdientijd bedraagt slechts circa 6 jaar en er werd een besparing van meer dan een derde op de energiekosten gerealiseerd. Speelt op dit moment ook een dergelijke vraag in uw bedrijf? Of zijn er andere financieringsvragen waar u niet uitkomt? Het is altijd mogelijk om - onder het genot van een vrijblijvend kopje koffie - uw opties te bespreken.

Met 1600 zonnepanelen op het dak van Geb. Kramer/Isola Fish is een besparing van meer dan een derde op de energiekosten gerealiseerd.
Hein Kramer van Gebr. Kramer (links) en Albert Bakker van Profinis.Hein Kramer van Gebr. Kramer (links) en Albert Bakker van Profinis.

Stel uw vraag

* Verplicht veld
Javascript dient ingeschakeld te zijn om het formulier te kunnen verzenden